nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Passo Tonale när det är som bäst: Vinprovning med det lilla extra

Upplagt av Vendela Libik den 2017-feb-13 12:00:41

Italien är världens näst största vinproducent. Så om du har funderat över att gå på vinprovning, har du kommit helt rätt.

I Passo Tonale hålls vinprovningen i ett av de finare hotellen, Hotel delle Alpi, som efter en renovering byggdes ut med både spa, cigarr- och whiskeyrum, och kanske allra viktigast för dig - en vinkällare.

Det finns mycket att berätta om vinprovningen... Så jag börjar från början, där kvällen startar nere i Stefanos vinkällare. Följ med!

Stefano välkomnar dig på vinprovning i Passo Tonale

I vinkällaren förvarar Stefano, ägaren till hotellet, alla sina 240 olika vinflaskor. Här finns ett brett utbud av både rödvin, vitvin och olika champagner i magnumflaskor.

Men utöver goda smaker är det den härliga atmosfären som gör att denna vinprovning helt speciell. Självklart krävs det en stor insats av vår värd Stefano för att upplevelsen ska bli fulländad.

Med sin charmiga italienska brytning berättar han historierna bakom vinerna, vilka druvor som används för att få det bästa vinet och om familjerna som står bakom vinet och deras historia.

Se, dofta, smaka och lär

Efter att Stefano har presenterat vinerna, ber han oss att hålla upp det första glaset mor ljuset för att titta på färgen. Han berättar vad den specifika färgen säger om vinet.

Vinprovning i passo tonaleDärefter ber Stefano oss att dofta på vinet. Han själv har ett starkt luktsinne och frågar oss om vi inte kan känna doften av saffran…

De flesta nickar.  Sedan försöker alla genom intensiva försök att dofta till oss saffranet i vinet...

Men Stefano förstår snabbt på våra ansiktsuttryck att vi inte alls kan känna någon saffransdoft! För att lätta upp stämningen så drar han några vitsar.

Nu ska vi smaka på vinet. Då uppmanar Stefano att vi ska ta en liten klunk för att sedan trycka vinet upp mot gommen för att få det på tungans alla kanter.

Vi lyssnar och gör som han säger. Efter att alla har svalt sin klunk frågar han oss om alla kan känna att det vattnas i munnen efter att vi har svalt det.

De flesta av oss nickar med. Han förklarar att detta sker för att vinet har en bra syrehalt. När vinet har detta förbereder sig munnen för nästa omgång vin.

Han berättar att när vinet gör att munnen vattnas är det ett riktigt bra vin!

Hur viktigt är tilltugget?

Vi blir också uppmanade att prova en bit ost och lufttorkad skinka som ligger uppradat på en gigantisk bräda på mitten av bordet.vinprovningen tilltugg

Blandningen mellan osten, skinkan och vinet ska nämligen ge en annan karaktär till vinet och få fram andra smaker och dofter i det. Och det gjorde det!

Som avslutning bad han oss att blanda de olika vinerna. Alltså varannan klunk. Genom att först smaka på ett rött vin och därefter smaka på en cava kan vi verkligen märka skillnaden på hur de påverkar varandra.

Vinprovningen är ett arrangemang som du inte får missa

Så... För att knyta ihop det hela får du en kväll att minnas när du går på vinprovning i Passo Tonale. Allt från vinerna, till ostarna och skinkan och naturligtvis vår fantastiska värd Stefano var över all förväntan!

Du utvecklas dessutom extremt mycket på bara en kväll. Även om du kanske inte lär dig att ana en doft av saffran bara på en kväll så kommer du snabbt in i hela grejen.

Stefano kunde inte ha mer rätt i att alla ofta är väldigt tysta och försiktiga i början, men mot mitten så blir samtalen allt livligare och glasen fylls på snabbare.

Det är ett väldigt mysigt och roligt arrangemang som du kan prova både med dem du reser med eller ett gäng främlingar. Vinprovningen passar alla sällskap! Så tveka inte...

Be gärna oss guider om hjälp för att boka en vinprovning på Hotel delle Alpi när du är i Passo Tonale. Vi ses!

Vendela Libik
Nortlander guide i Passo Tonale 2015/2016

Läs relaterade blogginlägg:

Glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev nedanför och få massa intressant läsning, erbjudanden eller andra nyheter direkt i inkorgen. Du kan själv välja vad du är intresserad av!

Kategorier: Passo Tonale, Arrangemang

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen