nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Schladming - De fyra bergens by

Upplagt av Mads Lund den 2016-nov-14 10:00:35

I Schladming kan du njuta av skidåkning och aktiviteter som passar alla på områdets fyra berg, Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen och Reiteralm. Det som är så fantastiskt med Schladming och dess fyra toppar är nämligen variationen. Alla fyra berg har något eget att bjuda på, så det spelar ingen roll om du föredrar branta nedfarter eller breda blåa, för Schladming uppfyller allas önskningar. Här kan du läsa lite mer om vad områdets fyra berg har att bjuda på under din skidsemester. Kanske hittar du en favorit?

De 4 bergen i Schladming

De 4 bergen i Schladming

Planai

Planai är det största av Schladmings fyra berg. Planai kännetecknas av sina stora, breda boulevarder som är perfekta för härliga carvingsvängar hela vägen ned. Men berget har mycket mer att bjuda på. Det finns bland annat en Fun Park där alla våghalsar kan prova lite nya tricks eller varför inte titta på proffsen när de gör sin grej? Samtidigt är Planai berget med VM-pisten, där det blir kört VM i slalom varje år.

Night Race, Schladming 2015

Night Race, Schladming 2015

Men du ska ha i åtanke att Planai är “huvudberget” vilket betyder att det är ett väldigt populärt berg som många människor vill köra hela dagen. Därför kan jag rekommendera att börja din dag på Planai redan när liftarna öppnar vid 08.15. På så vis kan du vara en av de första som får känna på de alldeles preparerade pisterna.

Morgonåkning, Planai

Morgonåkning, Planai, Schladming

Hauser Kaibling

Här finns backar med vacker panoramautsikt och skön skidåkning där du bara kan glida med utan större ansträngning. Hauser Kaibling är därför perfekt för dag tre, när du har blivit lite öm efter två dagar av intensiv skidåkning och gärna vill ta en lugn dag i backen. Detta berg har nämligen även ett väldigt stort urval av läckra restauranger och barer med härliga solterrasser.

Här har du nästan alltid en restaurang i blickfånget, och det finns därmed väldigt många typer av restauranger att välja på.  Men om du vill ha ett hett tips, så rekommenderar jag att du tittar förbi Schoarlhütte där du kan njuta av deras läckra hamburgare eller en traditionell österrikisk schnitzel.

Hochwurzen

Hochwurzen är det minsta berget i Schladmingen området, och i botten av Hochwurzen ligger det bästa nybörjarområdet bland de fyra bergen. Så om någon i sällskapet är lite ringrostig, eller kanske är helt ny, så är detta ett perfekt ställe att få lite skidvana.

Hochwurzen har dessutom en jätterolig, 7 kilometer lång kälkbacke som är öppen varje dag (på kvällen krävs ett speciellt kvälls-kort). Om du har provat pulkabacken på 50 meter hemma i Sverige och tycker det är kul, så har du verkligen något att se fram emot här. Jag kan garantera att det pirrar ordentligt i magen när du ska köra nedför berget på en träkälke som du styr med hela din kropp. Det är en helt speciell upplevelse som du inte ska missa när du är i Schladming.

Hochwurzen

Hochwurzen

Reiteralm

Jag har sparat det allra bästa till sist. Reiteralm är och kommer kanske alltid att vara ett fantastiskt område att åka skidor i. Reiteralm är faktiskt det enda område i Europa, som har fått utmärkelsen "Triple Gold" av flera skidtidningar. Det är, som du kanske vet, en prestigefylld utmärkelse som delas ut baserat på exceptionell preparering, pist kvalitet och säkerhet.

Pisterna på berget är alltså av toppklass. Här kan att njuta av dina åk från början till slut, så varför inte prova den sköna, röda pisten nummer 5? Eller om du verkligen vill utmana dig själv, så kan du kasta dig nedför "black rose" som har en lutning på nästan 80%. Detta är blott ett par exempel på sköna åk, för hela området är mer än rikligt för en heldag på pisten.

Stollift, Reiteralm

Stollift, Reiteralm

Mitt förslag är att du tar bussen till Reiteralm på morgonen och äter lunch på Ice Pizz - en av de bästa restaurangerna i området, som ligger på toppen av Silver Jet liften. Här kan du smaka på en stenugnsbakad pizza, som är något helt speciellt. När du efter en lång dags skidåkning ska börja röra dig hemåt, kan du i lugn och ro ta skidvägen tillbaka över Hochwurzen och Planai, där du till sist hamnar i afterski-byn.

Avsluta dagen med afterski i Schladming

I Schladming får du afterski i toppklass, med allt ifrån stora "Hohenhaus Tenne" till små, mysiga ställen. På Hohenhaus Tenne upplever du afterski utöver det vanliga. Varje måndag, tisdag och fredag är det livemusik med den traditionella afterskimusiken som du känner allt för väl. Det bjuds alltså på Amsterdam, Wir wollen die Eisbären sehen och mycket, mycket mer.

Afterskin på Hohenhaus Tenne börjar redan vid 11:00, så du kan joina precis när du vill och senare in på kvällen, det finns ett diskotek där du kan festa till klockan 04 om du orkar!

Afterski, Schladming

Afterski, Schladming

Det är alltid fullpackat med människor på “Tenne”, och på en solig dag så är sannolikheten för att du slår dig ned för en kall öl på deras härliga terrass ganska stor.  Och om det är god stämning, så kanske du blir sittande till att livemusiken startar senare om eftermiddagen.
Kort och gott är Schladming skidorten som har mycket av allt till alla. Det finns breda, lugna pister för nybörjare och branta nedfarter för den mer erfarne. Dessutom finns det jättemysiga caféer längs gågatan i Schladming för en latte på dagen, och vilda diskotek där du de andra kan festa loss till "Anton aus Tirol" hela natten.

Schladming

Schladming

Mads Vikær Lund
Nortlander-guide i Schladming 2015/16

Kategorier: Schladming

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen