nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Skidutrustning: Så väljer du rätt och undviker klassiska fällor

Upplagt av Anna Knutsson den 2015-jun-29 12:00:54

header skidutrustningDet kan vara riktigt svårt att välja rätt skidutrustning… Speciellt om du inte har en aning om vart du ska börja!

När ska du spendera, och när kan du spara? När skall du hyra och när borde du investera i eget? Och hur många strumpor skall du egentligen ha?

Många, många frågor...

Därför får du här en liten guide av mig så att du ska slippa begå de där klassiska misstagen när du ska ut och köpa eller hyra din skidutrustning nästa vinter.

Har du ratt skidutrustning infor nasta vinter?Har du rätt skidutrustning inför nästa vinter?

Okunskap inom skidutrustning är ett stort problem

Det kanske är ganska logiskt, men om du inte vet vad som är rätt för dig... Så ska du fråga någon som vet!

Att bara höfta och köpa något, kan innebära att du får öm kropp eller kalla fötter men även allvarliga skador.

Johan Storm från Skistore i Göteborg berättar att:

För stora pjäxor, för hårda bindningar, för stor hjälm och dåliga goggles linser är exempel på utrustning som kan leda allvarliga följder.

Det är alltså väldigt viktigt att du ser till att fötter och huvud har fått så mycket kärlek som möjligt när du väljer din skidutrustning. Allt för att försäkra dig om att du skyddar dig ordentligt.

Rätt storlek på hjälmen är huvudsaken

Lustigt nog verkar det som att den största delen av budgeten verkar vara på skidkläderna. Det är det som byts ut mest, och man vill ofta ha det nya som kommit ut i butikerna.

Jag förstår dig… Naturligtvis vill du se snygg ut i skidbacken! Men det ska bara inte vara på bekostnad av din säkerhet. Så nu försöker vi uppnå både och, eller vad tror du?

Urvalet ar stort nar det kommer til hjalmarUrvalet är stort när det kommer till hjälmar!

Förr var det betraktat som lite töntigt att ha hjälm och att det endast var något som barnen hade... Men nu är hjälmen i stort sett lika självklart vid köp av skidutrustning som allt annat, vilket är jättebra.

Men för att den ska skydda ditt huvud så måste du såklart ha rätt storlek!

Storlekar varierar ofta i märken. Att du har storlek L i ett märke behöver alltså inte betyda att du är det i alla andra också.

Så får du den rätta storleken på hjälmen:

Mät ditt huvud med ett måttband med start i pannan hela vägen runt över öronen. Det centimeter-mått som du har där är sedan storleken på hjälm du skall ha!

Hjälmstorlekar är nämligen oftast angivna i centimeter (tex 57-59cm) så det är alltså väldigt enkelt att välja rätt hjälm om du bara tar dig tiden att mäta ditt huvud!

Hur känns det? Du kanske tycker att hjälmen sitter för tajt? Men faktum är att en hjälm skall sitta som en smeck! Prova att dra den fram och tillbaka på sidorna. Rör den sig inte? Perfekt – så har du hittat den rätta!

När det kommer till skidutrustning så är hjälm något som egentligen räcker att hyra eller låna om det inte är så att du åker på skidsemester flera gånger om året.

Men om du ändå vill köpa, så kan det vara skönt att köpa något som du kan ha länge. Och om du har barn så vill du säkert att de ska kunna växa i det...

hjalm skidutrustning nortlanderGällande skidutrustning som pjäxor är detta ett no-go. Men när det kommer till hjälminköp så är det ett smart alternativ!

Vissa hjälmar tillåter dig nämligen att justera storleken med hjälp av extra padding. Den mjuka delen i hjälmen byts alltså ut mot en tjockare variant.

På så vis kan samma hjälm användas flera säsonger eller lånas av en kompis utan att det går ut över säkerheten.

Tänk bara på att du lånar hjälmen av någon du känner, för du vill veta vad den har varit med om.

Egna pjäxor är en god investering

Ditt huvud är i säkerhet, så nästa steg är att se till att du tar hand om dina fossingar. Johan berättar att det som är allra mest problematiskt med skidutrustning är att hitta pjäxor som sitter bra...

Folk köper fel. Oftast rejält för stort.

En formgjuten sula gor din pjaxa bekvamare.En formgjuten sula gör din pjäxa bekvämare.

Nu ska vi dock vara ärliga, pjäxor är inte jordens mest bekväma ”skor”. Men den skall trots allt inte besvära dig allt för mycket.

I värsta fall kan du köpa en formgjuten sula om du planerar att åka på många skidresor. Den har räddat många fötter i form av bättre stöd och mindre kramp!

Ett klassiskt fel som är väldigt farligt, är att föräldrar köper lite för stora pjäxor till barnen... "Så de har något att växa i".head-vector-100

Don’t do it! En för stor pjäxa lämnar utrymme för att foten kan hinna stukas före bindningen släpper.

Och det kan även innebära knäskador.

Detta gäller såklart inte bara för barn utan för alla skidåkare oavsett ålder!

Så tänk en extra gång om det är så att du hade tänkt att låna en kompis pjäxor… Du ska nämligen ha rätt storlek!

Dessutom kommer de aldrig bli särskilt bekväma i och med att de är inåkta efter någon annans fötter.

Johan säger att,

hyra pjäxor gör man om man ska testa för första gången.

Men om du åker skidor ofta, investera i ett par bra pjäxor och låna inte ut dem. Han tipsar även om att du om möjligt ska packa dina pjäxor i handbagaget när du ska på skidsemester.

Det är mycket skidutrustning som du kan köpa eller hyra på plats… Men ett par individuellt inkörda pjäxor blir svårare att ersätta!

Så får du den rätta storleken på pjäxorna:

Lite samma princip som med hjälmen. Innerskons innermått i centimeter skal vara detsamma som din fots längd.

Så fram med måttbandet igen – eller linjalen! Du mäter längden på din fot bäst genom att ställa dig på golvet med hälen mot väggen (för då har du belastning på foten). Mät sedan hur lång din fot är i centimeter och så har du din pjäxstorlek.

Svårare än så behöver det inte vara!

Johan har massa bra tips, och om du vill veta mer om hur du väljer de rätta pjäxorna, kläderna och annan skidutrustning så vill jag gärna sända dig vidare till deras kunskapsbank som du hittar här.

Det ar viktigt at ha ratt skidutrustning om du ska orka aka hela dagen!Det är viktigt att ha rätt skidutrustning om du ska orka åka hela dagen!

När vi ändå pratar om fötter så ska jag passa på att slå hål på en annan myt med skidutrustning. Det är ju nämligen otroligt lockade att dra på sig en massa extra strumpor för att fötterna ska hålla sig varmare.

Men detta tycker Johan inte att du skall göra därför att...

det oftast hämmar blodcirkulationen istället och täpper till luftcellerna i innerskon vilket bidrar till en kallare pjäxa.

Brr! Investera istället i ett par varma och goda skidstrumpor. En vanlig raggsocka duger i krig, men du skall ha en riktig skidstrumpa!

Är dina bildningar rätt inställda?

Det är också viktigt att du har rätt inställda bindningar!

Kolla upp att dina bindningar ar ratt installda!Kolla upp att dina bindningar är rätt inställda!

Förr hamnade många i sjukstugan på grund av benbrott, just för att skidorna inte släppte när de skulle (exempelvis när man trillar). Som tur var så utvecklades en releaser (så att bindningen släpper pjäxan) och efter det har många benbrott kunnat undvikas.

Men för att detta ska fungera optimalt så måste DIN-inställningen vara rätt!bindningar skidutrustning nortlander

Alltså den inställning som bestämmer hur mycket som krävs för att din bindning ska släppa taget om pjäxan.

Det beräknas med hänsyn till din kroppsvikt, storlek på pjäxan, åk-stil/svårighetsnivå, ålder och längd.

Detta ska dom ha koll på i din skidbutik, och om de inte har det… Byt butik!

En felaktigt inställd bindning kan orsaka allvarliga skador så det är alltså inte något att leka med.

DIN-inställningen sätter förstås press på dig som åkare… För det gäller att vara ärlig mot sig själv och därmed uppriktig till den som skall ställa in dina bindningar... Säg inte att du är bättre, längre eller tyngre än vad du är!

Du kan även själv ta reda på vilken DIN-inställning du skall ha här.

Johan berättar att precis som med all annan skidutrustning är...

valen många och för den som inte är insatt är det väldigt svårt att veta vad som skiljer de olika alternativen åt och vad man själv behöver ha.

Han har därför gjort en smidig sammanfattning i sin kunskapsbank som jag vill visa er i nästa ruta.

Bindningar och deras funktioner:

Alpinbindning: För dig som bara åker lift och inte går någonstans alls i backen.

Alpine touring: För dig som vill kunna gå en bit upp från högsta liften.

Techbindningar: Extra lätta bindningar för dig som vill spara på vikten då du går mycket uppför.

Telemarksbindning: Hälen är lös så att du kan åka telemark.

Demobindningar: Justerbara bindningar, så att flera olika personer ska kunna använda skidorna.

Schizobindningar: Bindningar som du kan justera 3cm fram eller bak från monteringspunkten för att den ska sitta så bra som möjligt för den åkstil du kommer ha under dagen.

Glöm inte bort att kolla upp att bindningen passar ihop med dina pjäxor och skidor. Just techbindningen är ibland  mer svårmatchad än andra.

Se upp i backen - tusen hål i nacken

Nej, helst inte!

För att du ska få en säker, rolig och skön åkning så behöver du ha bra sikt. Därför är ett par ordentliga goggles (skidglasögon) en god investering.

goggles skidutrustning nortlander copySpenderar du många veckor om året i pisten, så kan det också vara en bra idé att köpa några extra linser som passar för olika väder och ljus.

Precis som med all annan skidutrustning så har du ett par val du måste göra när du väljer goggles.

Vilken typ av lins ska du ha? - Lins är för övrigt själva glaset som du ser igenom.

Du kan antingen ha en platt lins, som böjer sig med ansiktet på bredden, men är platt på höjden.

Eller också kan du ha en mer bubbelformad lins som kallas sfärisk lins. Den kostar mer, men du ser bättre omkring dig, minskar risken för imma och blänk.

Goggles kan alltså vara värt att lägga lite extra pengar på… Lite beroende på hur ofta du åker!

Men så ska du välja färg också! Dels för hur du ser ut i dem och dels för hur du ser ut genom dem.

Färger har alltså olika funktioner:

Gul, rosa och blått släpper in mycket ljus vilket är bra i dåligt väder (alltså snöiga, dimmiga eller molniga förhållanden).

Svart, grått, brun, spegel och orange/guld är däremot mer ljusdämpande, vilket passar bra för härliga soldagar.

En neutral genomskinlig lins är i sin tur perfekt  för kvällsåkning..

Det är väldigt många soldagar i alperna... Med detta sagt, så får du såklart välja precis vilken färg på linsen du har lust med!

Goggles är definitivt inte något som måste vara personligt så det kan du även låna. Jag föreslår  att du lånar från din kompis som har ett par snygga gogglesen med bubbelformad lins.

Var försiktig med dem dock. Lånade, köpta eller hyrda… Oavsett kan linsen lätt repas och till och med knäckas. Så packa dem inte hur som helst i väskan. Det är otroligt irriterande och distraherande med repor!

Tänk också på… Skulle du prova skor utan strumpor? Säkert inte. Därför bör du inte prova goggles utan hjälmen!

Du vet att de kommer att användas ihop, så varför inte se till att du väljer de goggles som passar bäst till hjälmen eller vice versa!

Goggles, hjalm, pjaxor, bindningar och fargglada klader - sa ar du skidklar!Goggles, hjälm, pjäxor, bindningar och färgglada kläder - så är du skidklar!

Ja, det var en snabb-genomgång av skidutrustning det...

Jag hoppas att den kan hjälpa dig att hitta i djungeln av färger, former och typer på goggles, pjäxor och all annan skidutrustning du ska köpa, låna eller hyra!

Lycka till och kom ihåg att om du undrar över något är det bara att fråga!

Och om du tänkte fråga om skidkläder, så kan jag meddela att du kan kunna läsa om hur du skall klä dig för att hålla dig varm, torr och snygg i backen här!

Anna Knutsson
Nortlander Content Marketing Manager

Läs liknande inlägg

 

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen