nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Skidutrustning: Så väljer du rätt och undviker klassiska fällor

Upplagt av Anna Knutsson den 2015-jun-29 12:00:54

header skidutrustning

Det kan vara riktigt svårt att välja rätt skidutrustning… Speciellt om du inte har en aning om var du ska börja!

När ska du spendera, och när kan du spara? När ska du hyra och när borde du investera i eget? Och hur många strumpor ska du egentligen ha?

Många, många frågor...

Därför får du här en liten guide av mig så att du ska slippa begå de där klassiska misstagen när du ska ut och köpa eller hyra din skidutrustning nästa vinter.

Har du ratt skidutrustning infor nasta vinter?Har du rätt skidutrustning inför nästa vinter?

Okunskap inom skidutrustning är ett stort problem

Det kanske är ganska logiskt, men om du inte vet vad som är rätt för dig så kanske det ofast blir fel och inte känns bra? Så varför inte fråga någon som vet?

Att bara höfta och köpa något, kan innebära att du får öm kropp eller kalla fötter men även medföra allvarliga skador.

För stora pjäxor, för hårda bindningar, för stor hjälm och dåliga linser på skidglasögonen är exempel på utrustning som kan leda till allvarliga följder.

Det är alltså väldigt viktigt att du ser till att fötter och huvud har fått så mycket kärlek som möjligt när du väljer din skidutrustning. Allt för att försäkra dig om att du skyddar dig ordentligt när du susar ner för pisterna.

Rätt storlek på hjälmen är huvudsaken

Lustigt nog verkar det som att den största delen av budgeten verkar vara på skidkläderna. Det är det som byts ut mest och man vill ofta ha det nya som kommit ut i butikerna.

Jag förstår dig… Naturligtvis vill du se snygg ut i skidbacken! Men det ska bara inte vara på bekostnad av din säkerhet. Så nu försöker vi uppnå både och - eller vad tror du?

Urvalet ar stort nar det kommer til hjalmarUrvalet är stort när det kommer till hjälmar!

Förr var det betraktat som lite töntigt att ha hjälm och att det endast var något som barnen hade... Men nu är hjälmen i stort sett lika självklart vid köp av skidutrustning som allt annat, vilket är jättebra.

Men för att den ska skydda ditt huvud så måste du såklart ha rätt storlek!

Storlekar varierar ofta i märken. Att du har storlek L i ett märke behöver alltså inte betyda att du är det i alla andra också.

Så får du den rätta storleken på hjälmen:

Mät ditt huvud med ett måttband med start i pannan hela vägen runt över öronen. Det centimeter-mått som du har där är sedan storleken på hjälm du ska ha!

Hjälmstorlekar är nämligen oftast angivna i centimeter (t.ex. 57-59cm) så det är alltså väldigt enkelt att välja rätt hjälm om du bara tar dig tiden att mäta ditt huvud!

Hur känns det? Du kanske tycker att hjälmen sitter för tajt? Men faktum är att en hjälm ska sitta som en smeck! Prova att dra den fram och tillbaka på sidorna. Rör den sig inte? Perfekt – så har du hittat den rätta!

När det kommer till skidutrustning så är hjälm något som egentligen räcker att hyra eller låna om det inte är så att du åker på skidsemester flera gånger om året.

Men om du ändå vill köpa, så kan det vara skönt att köpa något som du kan ha länge. Och om du har barn så vill du säkert att de ska kunna växa i det...

hjalm skidutrustning nortlanderGällande skidutrustning som pjäxor är detta ett no-go. Men när det kommer till hjälminköp så är det ett smart alternativ!

Vissa hjälmar tillåter dig nämligen att justera storleken med hjälp av extra padding. Den mjuka delen i hjälmen byts alltså ut mot en tjockare variant.

På så vis kan samma hjälm användas flera säsonger eller lånas av en kompis utan att det går ut över säkerheten.

Tänk bara på att om du lånar hjälmen av någon du känner så är det alltid bra att höra efter vad hjälmen har varit med om. Precis som en cykelhjälm tåler inte en skidhjälm alla smällar i världen.

Är det i år du köper din egna skidhjälm till dig eller dina barn? Eller är det dags för att uppdatera och köpa en ny skidhjälm? I Nortlanders skidshop finns det ett stort utbud av skidhjälmar till vuxna och skidhjälmar till barn 

Spana in skidshoppen här. 

Egna pjäxor är en god investering

Ditt huvud är i säkerhet, så nästa steg är att se till att du tar hand om dina fossingar. Det som oftast är allra mest problematiskt med skidutrustningen är att hitta ett par pjäxor som sitter bra och känns bra..

Folk köper många gånger fel. Oftast rejält för stora.

En formgjuten sula gor din pjaxa bekvamare.En formgjuten sula gör din pjäxa bekvämare.

Nu ska vi dock vara ärliga för pjäxor är inte jordens mest bekväma ”skor”. Men de ska trots allt inte besvära dig allt för mycket.

I värsta fall kan du köpa en formgjuten sula om du planerar att åka på många skidresor. Den har räddat många fötter i form av bättre stöd och mindre kramp!

Ett klassiskt fel som är väldigt farligt är att föräldrar köper lite för stora pjäxor till barnen... "Så de har något att växa i".head-vector-100

Don’t do it! En för stor pjäxa lämnar utrymme för att foten kan hinna stukas före bindningen släpper.

Och det kan även innebära knäskador.

Detta gäller såklart inte bara för barn utan för alla skidåkare oavsett ålder!

Så tänk en extra gång om det är så att du hade tänkt låna pjäxor av en kompis… Du ska nämligen ha rätt storlek!

Dessutom kommer de aldrig bli särskilt bekväma i och med att de är inåkta efter någon annans fötter.

Att hyra pjäxor kan man göra om man ska testa åka skidor för första gången. Men om du åker skidor ofta skulle vi rekommendera att investera i ett par bra pjäxor och låna inte ut dem. Pjäxorna kan du dessutom ta med i handbagaget när du åker till Alperna.

Mycket skidutrustning kan du köpa eller hyra på plats... Men ett par individuellt inkörda pjäxor är svåra att ersätta! Fråga alla skidåkare som har köpt egna pjäxor och du får samma svar.

Blev du sugen på att själv införskaffa dig ett par pjäxor? Kika in sortimentet med pjäxor på Nortlanders skidshop och se vilka pjäxor som du vill stoppa fötterna i på nästa skidresa. 

Så får du den rätta storleken på pjäxorna:

Det är lite samma princip som med hjälmen - mät fötterna! Innerskons innermått i centimeter skal vara detsamma som din fots längd.

Så fram med måttbandet igen – eller linjalen! Du mäter längden på din fot bäst genom att ställa dig på golvet med hälen mot väggen (för då har du belastning på foten). Mät sedan hur lång din fot är i centimeter och så har du din pjäxstorlek.

Svårare än så behöver det inte vara!

Det ar viktigt at ha ratt skidutrustning om du ska orka aka hela dagen!Det är viktigt att ha rätt skidutrustning om du ska orka åka hela dagen!

När vi ändå pratar om fötter så ska jag passa på att slå hål på en annan myt med skidutrustning. Det är ju nämligen otroligt lockade att dra på sig en massa extra strumpor för att fötterna ska hålla sig varmare.

Däremot ger det motsatt effekt då det hämmar blodcirkulationen och täpper till luftcellerna i innerskon vilket bidrar till en kallare pjäxa.

Brr! Investera istället i ett par varma och goda skidstrumpor. En vanlig raggsocka duger i krig, men för skidåkning borde du ha en riktig skidstrumpa!

Vill du hålla fötter och tår varma i vinter? Hitta dina skidstrumpor på Nortlanders skidshop. 

Är dina bildningar rätt inställda?

Ytterligare en viktig sak är att dina bindningar är rätt inställda!

Kolla upp att dina bindningar ar ratt installda!Kolla upp att dina bindningar är rätt inställda!

Förr hamnade många i sjukstugan på grund av benbrott, just för att skidorna inte släppte när de skulle (exempelvis när man trillar). Som tur var så utvecklades en releaser (så att bindningen släpper pjäxan) och efter det har många benbrott kunnat undvikas.

Men för att detta ska fungera optimalt så måste DIN-inställningen vara rätt! En DIN-inställning är kort sagt när skidbindningarna anpassas efter bl.a. din kropp, skiderfarenhet och pjäxstorlek. (DIN är en förkortning för “Deutsches Institut für Normung”) 

bindningar skidutrustning nortlanderMed andra ord den inställningen som bestämmer hur mycket som krävs för att din bindning ska släppa taget om pjäxan.

Det beräknas med hänsyn till din kroppsvikt, storlek på pjäxan, åk-stil/svårighetsnivå, ålder och längd.

Detta ska dem ha koll på i din skidbutik, och om de inte har det… Byt butik!

En felaktigt inställd bindning kan orsaka allvarliga skador så det är alltså inte något att leka med.

DIN-inställningen sätter förstås press på dig som åkare… För det gäller att vara ärlig mot sig själv och därmed uppriktig till den som skall ställa in dina bindningar... Säg inte att du är bättre, längre eller tyngre än vad du är!

Du kan även själv ta reda på vilken DIN-inställning du ska ha här.

Precis som med all annan skidutrustning finns det många valmöjligheter och för den som inte är insatt kan det vara svårt att veta vad som är vad. Vad skiljer de olika bindningarna åt och vad behöver man själv ha? Nedan finns en översikt över olika typer av bindningar. 

Bindningar och deras funktioner:

Alpinbindning: För dig som bara åker lift för att åka ned för pisten och inte önskar att gå någonstans i backen.

Alpine touring: För dig som vill kunna gå en bit upp från högsta liften.

Techbindningar: Extra lätta bindningar för dig som vill spara på vikten då du går mycket uppför.

Telemarksbindning: Hälen är lös så att du kan åka telemark.

Demobindningar: Justerbara bindningar så att flera olika personer ska kunna använda skidorna.

Schizobindningar: Bindningar som du kan justera 3cm fram eller bak från monteringspunkten för att den ska sitta så bra som möjligt för den åkstil du kommer ha under dagen.

Glöm inte bort att kolla upp att bindningen passar ihop med dina pjäxor och skidor. Just techbindningen är ibland  mer svårmatchad än andra.

Det kan även vara att vid köp av skidor så kommer de monterade med en bindning som passar just de skidorna för att göra det lättare för dig. Det har vi valt att göra i Nortlanders skidshop just för att underlätta köpet av dina nya skidor. Kika in utbudet av skidor till dam, skidor till herr eller skidor till barn i Nortlanders skidshop. 

Se upp i backen - tusen hål i nacken

Nej, helst inte!

För att du ska få en säker, rolig och skön åkning så behöver du ha bra sikt. Därför är ett par ordentliga goggles (skidglasögon) en god investering.

goggles skidutrustning nortlander copySpenderar du många veckor om året i pisten, så kan det också vara en bra idé att köpa några extra linser som passar för olika väder och ljus.

Precis som med all annan skidutrustning så har du ett par val du måste göra när du väljer goggles.

Vilken typ av lins ska du ha? - Lins är för övrigt själva glaset som du ser igenom.

Du kan antingen ha en platt lins, som böjer sig med ansiktet på bredden, men är platt på höjden.

Eller också kan du ha en mer bubbelformad lins som kallas sfärisk lins. Den kostar mer, men du ser bättre omkring dig, minskar risken för imma och blänk.

Goggles kan alltså vara värt att lägga lite extra pengar på… Lite beroende på hur ofta du åker!

Men så ska du välja färg också! Dels för hur du ser ut i dem och dels för hur du ser ut genom dem.

Färger har alltså olika funktioner:

Gul, rosa och blått släpper in mycket ljus vilket är bra i dåligt väder (alltså snöiga, dimmiga eller molniga förhållanden).

Svart, grått, brun, spegel och orange/guld är däremot mer ljusdämpande, vilket passar bra för härliga soldagar.

En neutral genomskinlig lins är i sin tur perfekt  för kvällsåkning..

Det är väldigt många soldagar i alperna... Med detta sagt, så får du såklart välja precis vilken färg på linsen du har lust med!

Goggles är definitivt inte något som måste vara personligt så det kan du även låna. Jag föreslår att du lånar från din kompis som har ett par snygga goggles med bubbelformad lins.

Var försiktig med dem dock. Lånade, köpta eller hyrda… Oavsett kan linsen lätt repas och till och med knäckas. Så packa dem inte hur som helst i väskan. Det är otroligt irriterande och distraherande med repor!

Tänk också på… Skulle du prova skor utan strumpor? Säkert inte. Därför bör du inte prova goggles utan hjälmen!

Du vet att de kommer att användas ihop, så varför inte se till att du väljer de goggles som passar bäst till hjälmen eller vice versa!

Rosa, gula, blå, svarta, spegelfärgade eller orangea? Inte det lättaste valet när man både vill se snygg ut men också kunna se i backen. Oavsett vilken färg du kan tänka dig att ha på dina skidglasögon kan du kika in på Nortlander skidshop med skidglasögon till vuxna, skidglasögon till barn samt skidglasögon för glasögonbärare var dina egna glasögon får plats under skidglasögonen. Vi ses genom linsen i backen! 

Goggles, hjalm, pjaxor, bindningar och fargglada klader - sa ar du skidklar!Goggles, hjälm, pjäxor, bindningar och färgglada kläder - så är du skidklar!

Ja, det var en snabb-genomgång av skidutrustning det...

Jag hoppas att den kan hjälpa dig att hitta i djungeln av färger, former och typer på goggles, pjäxor och all annan skidutrustning du ska köpa, låna eller hyra!

Lycka till och kom ihåg att om du undrar över något är det bara att fråga!

Och om du tänkte fråga om skidkläder, så kan jag meddela att du kan kunna läsa om hur du skall klä dig för att hålla dig varm, torr och snygg i backen här!

Behöver din skidutrustning en uppdatering eller det är dags för att införskaffa sin första egna skidutrustning? Hoppa in på Nortlanders skidshop och spana in en ny skidhjälm, ett par nya skidor, en ny bräda, nya skidglasögon eller andra skidtillbehör till vinterns skidresa. 

Anna Knutsson
Nortlander Content Marketing Manager

Läs liknande inlägg

 

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen