nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Upptäck den försvunna (off)pisten i Val d’Isere

Upplagt av Emely Svensson den 2014-nov-19 12:00:20

Val d’Isere – bara namnet får det att börja pirra i benen…

Skidåkare väljer att åka till Val d’Isere av flera orsaker. Någon kanske åker hit för att de alltid har gjort det, någon vill kanske utmana sig själv med nya backar, och någon vill kanske bara njuta av en av världens bästa skiddestinationer.

Men något som helt klart lockar många är områdets offpist...Dels för att det faller så otroligt mycket snö här under hela säsongen. Och dels för att offpisten är så pass lättillgänglig.

Kombinationen av tillgängligheten och snön gör att Val d’Isere utan förbehåll  är ett av de bästa ställena att köra offpist i Europa!

Men det absolut bästa med Val d’Isere är också att det passar alla, oavsett om du är en rutinerad skidåkare eller om du är nybörjare. Och vem tycker inte om perfekt pudersnö egentligen?

Den försvunna pisten i Val d’IsereVal d'Isere

Du behöver inte vara en rutinerad offpist fantast för att ta dig ner för den backen jag tänkte upplysa dig om nu.

Jag vill vara säker på att du inte missar att ta ett åk, då denna pist faktiskt är välkänd, men lustigt nog finns den inte med på Val d'Iseres pistkarta.

Den är känd under namnet ’den försvunna pisten’ eller det lite mer officiella ’Piste Perdue/Valleé Perdue’.

Du hittar denna backe när du tagit Tommeuses liften upp. Om du tittar till vänster så kan du se ett område som ser ut som en typ av dal.

Backens utformning är en av anledningarna till att den inte räknas som en riktig pist, och därmed inte är med på pistkartan.

Att vara omgiven av höga klippor och berg längs sidorna när du åker är en speciell känsla, det verkar kanske lite skrämmande till en början men jag lovar dig att de positiva känslorna tar över när du väl börjar se dig omkring och njuta av din annorlunda, men vackra färdväg ned.

Med annorlunda, har jag i åtanke att din färdväg längs backen verkligen är formad av landskapet omkring dig.

Till exempel så finns det ett par avsmalnande partier där klipporna möts och formar ett nålsöga. Detta tror jag faktiskt inte att du kan hitta i en riktig pist.

Kör försiktigt

Dessa smala passager innebär förstås att du skall vara lite extra försiktig och inte ’köra ditt snabbaste’ som man kanske gärna vill i härlig orörd snö.
På Pist Perdue borde du alltså sänka farten ett snäpp och vara lite mer uppmärksam på hur du kör.

Jag rekommenderar egentligen, att du endast kör denna backe om du känner dig säker i din skidåkning då det faktiskt är ganska många ställen där du behöver stanna, bromsa och svänga, ofta utan förvarning.

Sen en annan sak, nu finns det ju i stort sett alltid massa snö i Val d’Isere, men om det mot förmodan inte har gjort det så avråder jag att du kör ner här. Det blir nämligen lite problematiskt att åka skidor om inte klipporna är helt täckta av snö.

Det kan dessutom lätt bli en dyr affär om du förstör dina skidor genom att råka köra på partier av berget som inte är snötäckt.

Ett av de smalare partierna jag berättade om tidigareEtt av de smalare partierna jag berättade om tidigare

Du ska vara uppe med tuppen

Föreställ dig hur solen skiner på dalen som är täckt av nysnö… Den är helt orörd…

Men den snön ligger inte och väntar på dig hela dagen. Du måste alltså vakna tidigt om du vill ta del av det där! För alla vet ju att backen i stort sett uppkörd om du först dyker upp under seneftermiddagen.

Vad har vi lärt oss av detta? Jo, att länge kan man sova hemma. Nu ska du inte ligga och dra dig i sängen den där extra timman och missa kanske den bästa skidåkningen du kan hitta i Val d'Isere!

Så se till att stå upp tidigt om morgonen och ta den första liften upp till toppen av Pist Perdue och njut av den orörda, djupa snön.

Åk ihop med en kompis eller guide

Det är generellt en bra regel att du aldrig åker skidor ensam. Det är inte smart (eller lika kul?!) att åka själv av många anledningar...

I detta fall är det särskilt bra att ha sällskap med dig i backen, antingen en vän eller en guide, eller varför inte hela gänget från middagen igår?

Viktigast av allt är att det är någon med som ’känner till’ Pist Perdue’s utformning.

Det är den personen som kan berätta för dig när du ska bromsa extra hårt eller när du har möjlighet för att köra fritt fram och njuta av landskapet och utsikten.

Det är också samma person som upplyser om vilken smal passage som du inte skall välja. Det är nämligen riktigt segt att fastna i en passage som är för liten (speciellt om du är själv – därav buddy-systemet)!

Men du kan faktiskt ta dig igenom fler små passager än du kanske trott, det kräver dock att du klickar av dig dina skidor eller brädan och knör dig igenom hålet under klippan. Det är kanske inte för alla, men jag tycker om äventyrligheten i det!

Den vanliga offpisten är också riktigt grymDen vanliga offpisten är också riktigt grym!

Det finns ännu mer än Pist Perdue

Förutom Pist Perdue, så finns det ett grymt bra ’riktigt’ offpist-område i Val d’Isere. Mitt tips för att du skall kunna uppleva området till fullo, är att du ska hyra en offpist-guide.

Guiden kommer då kunna visa dig de bästa ställena att åka, oavsett om det är i de öppna områdena eller om det är slalom mellan granarna igenom ett härligt skogsparti.

Det är viktigt att poängtera betydelsen av att ha den riktiga utrustningen med sig när du skall åka offpist. För säkerhetsskull så kan du läsa mer om offpist-utrustning här på den danska bloggen.

Om det skulle vara så att du inte själv har allt som behövs så finns det alltid möjlighet att hyra det i någon av skiduthyrningsställena eller butikerna som det vimlar av i Val d’Isere.

Mitt slutliga tips till dig är följande: Du behöver inte köpa den allra dyraste actionkameran, men investera åtminstone i någon typ av dem (kanske en budgetvariant av GoPro).

För oavsett hur mycket eller lite du kommer åka offpist så kommer du vilja se det igen, och kanske visa de därhemma om ditt äventyr när du kommit hem.

Det var allt vi hade att bjuda på från Val d’Isere denna gången.

Sköt om er så länge!

Emely och Rebecca
Nortlander Guider i Val d’Isere 2013/14

Kategorier: Val d'Isere, Off-pist

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen