nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Afterskityper - vilken typ av afterski passar dig bäst?

Upplagt av Elsa Börjesson den 2019-sep-12 17:00:00

Det är inte mycket som går upp emot att spänna av sig skidorna efter en härlig dag i backen och luta sig tillbaka i solen med något gott att dricka i händerna. Eller så kanske du är en av dem som inte alls vill luta sig tillbaka utan istället dansa loss på borden till schlagermusik.  

Alperna har hur mycket som helst att erbjuda när det kommer till afterski och du kan garanterat hitta något som passar dig och förgyller din skidresa. Afterskitraditionerna skiljer sig generellt sett åt i de olika länderna och om du har en tydlig preferens kan det vara en god idé att läsa på lite om vad de olika skidorterna har att erbjuda i afterskiväg. 

Ischgl-skiferie-6

Klassisk österrikisk afterski

Österrike kallas ofta för afterskins hemland och här får du en klassisk typ av afterski med allsång, skratt, gemensam skålning och stora ölkrus i eftermiddagssolen. De många populära afterskiorterna, såsom St. Anton, Ischgl och Saalbach, har ett brett utbud av afterski-ställen där det bjuds på bra stämning och pjäxdans. rifrån går ingen ledsen!  

St anton afterski

Ischgl 
Här är du helt klart försäkrad fantastik traditionell österrikisk afterski med klassiska pop- och tyrollåtar och skålande publik. I hjärtat av Ischgl ligger ett av de mest kända afterskiställena, Kuhstall, där det alltid är fullt med folk och stämningen är på topp 

St. Anton 
För många är St. Anton afterskidestinationen nummer ett, mycket tack vare det enorma utbudet av olika typer av afterski nere i byn såväl som i uppe i backarna. Här återfinns ett av Alpernas mest kända afterskiställe, Mooserwirt, där gästerna bjuds på schlagerhit efter schlagerhit som gör att alla vill upp och dansa pjäxdans på borden. Det är i stort sett omöjligt att ha tråkigt i St. Antons afterskivärld och dess breda utbud, vare sig man söker internationella hits på dansgolvet eller livemusik i härliga omgivningar.  

Saalbach  
Även här bjuds det på mängder med österrikisk afterski. Faktiskt så har Saalbach till och med fått flera priser för sin fartfyllda afterski. På det omtyckta Hinterhag Alm är det fullt med glada afterskifirare som dansar vilt till livebandet eller kämpar om att fånga ett av de små hjärtan och souvenirer som varje kväll kastas ut. 

Fransk fest

I Frankrike möter du mer av en feststämning där det dansas på borden och dunkas musik. Det välkända franska afterskistället La Folie Douce finns att hitta på flera skidorter runtom i landet, inte minst i afterskimekkat Val Thorens, och här utlovas hög puls.  

lefoliedoucemeribel-1-1

Val Thorens  
Val Thorens är känt för sitt fantastiska nattliv – och helkvällen startar alltid med afterski i världsklass. Sväng förbi La Folie Douce som ligger mitt i backen och festa loss med DJ:s, pumpande musik och dans på borden. Blir festen vildare än du tänkt dig kan du ta den kombinerade pistmaskinen och taxin ner till det fartfyllda Saloon Bar där den sprudlande afterskin sedan fortsätter. 

Val d'Isère 
Även i Val d'Isère finner du La Folie Douoce, vilket är samlingspunkten i byn när det kommer till afterski. Varje dag hålls här en dans- och musikshow med riktigt skön stämning och du kan räkna med dans på borden och sprutande champagne. Här möts du av en riktig upplevelse! Vill du istället ha en mer klassisk afterski kan du svänga in på Cocorico, där du får mer av allsång och alp-stämning.  

Solig och skön afterski i Italien

Jämfört med i Frankrike är den italienska afterskin generellt sett något lugnare. Ofta föregår den på en uteservering i strålande sol, där du kan avnjuta en läskande aperol spritz, en kall öl eller en espresso. Med det sagt så finns det fortfarande möjlighet till fest och full fart, speciellt i Canezei där den italienska charmen möter klassisk österrikisk afterskifest. Italiensk afterski erbjuder alltså både mysig och festlig stämning.  

Aprés Ski

Canazei  

I Canazei finns det mycket att välja på när det kommer till afterski och utbudet har växt sig större år efter år. Byn har tidigare varit österrikisk och det lämnar tydliga spår i afterskiutbudet. På till exempel Paradis kastas du in i klassisk alp-afterski med allsång och pjäxdans på bardisken, precis som i Österrike. Är du istället mer sugen på lite lugnare och mysigare afterski finns det även inom denna kategori mycket att välja på. Det familjedrivna La Montanara bjuder in till autentisk italiensk och mysig stämning där du kan njuta av något gott att dricka efter dagens skidåkning. 

Sestriere  
Även Sestriere har ett rikt utbud av barer och after-ski. När ni har åkt klart för dagen och förtjänar något gott att dricka passar det perfekt att svänga in till Gargote Fashion Cafe som är placerat i backen. Här är det i stort sett alltid bra stämning och glada människor och det finns en stor terrass där ni kan njuta av solens strålar.  

Det finns alltså mängder av möjligheter när det kommer till afterski, och med Nortlanders breda utbud finns det garanterat något som passar just dig och tillför det där lilla extra till din skidresa.

Läs mer om afterski här

 

Kategorier: Italien, Afterski, Österrike, Tips, Frankrike

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen