nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Vinprovning i Sauze d'Oulx! Vet du hur man tar reda på vinets riktiga färg?

Upplagt av Rickard Pettersson den 2014-okt-06 23:15:25

Under vår vinprovning på ”Enoteca Il Lampione” i Sauze d'Oulx sa Jan, en av våra gäster, att ”det enda som överträffar vinet, är stämningen”. Det hade han verkligen rätt i.

Det charmerande stället Enoteca Il Lampione ligger nämligen undangömt på en av de mysiga gatstensbelagda gränder som det vimlar av i Sauze d'Olux.

Just denna lilla gata leder mot den gamla delen av byn, bara ett par minuter ut från centrum. Denna del är definitivt värd ett längre besök. På så vis kan du tillåta dig själv att njuta av den härliga stämning och värme som byn har, och som på något vis ”smittar av sig” på de restauranger och barer som grenar ut längs gatorna.

Vinprovning är långt ifrån den enda aktiviteten i den fantastiska byn Sauze d’Oulx, men det är definitivt den aktivitet du inte får missa!

Lite bubbel är svårt att tacka nej tillLite bubbel är svårt att tacka nej till.

Inne på Enoteca Il Lampione är belysningen dov och väggarna är pryda med vinflaskor och konst i genuin medelhavs-anda. Det är en härlig stämning och en klassisk italiensk atmosfär.

Till och med tv:n har influerats, och istället för att visa sport i alla dess former (som så många andra barer) så är det en digital ”öppen spis” med knastrande ljud av brinnande ved som kommer från skärmen.

Charlie och Charlotte

Charlie, Enoteca´s brittiske ägare, var värd för själva vinprovningen tillsammans med den glada bartendern Charlotte.

Det var denna fantastiska duo som gjorde att vinprovningen blev så lyckad som den var. De satt med oss vid bordet så länge de bara kunde och berättade roliga historier och kuriosa. Det skapade en väldigt familjär känsla, något som är ett genomgående drag på hela stället faktiskt.

Generellt när man skall besöka en restaurang kollar jag som många andra ofta vilka ställen de lokala besöker. Det brukar vara ett gott tecken att se, då det oftast betyder riktigt god mat!

Det är inget undantag när det gäller detta ställe, som naturligtvis är väldigt populärt bland de lokala italienarna i området. Trots att stället inte ligger mitt i smeten så har det ett så pass gott rykte att de lockar människor från hela byn. Vilket är fullt förståligt!

Mysfaktorn är skruvad upp till max. Från att du satt dig till bords, tills de sista smuttarna av den italienska ”Genopy”, (vilket är en typ av snaps gjort på blommor från de italienska bergen), så märker du av den tvättäkta italienska stämningen.

Hur ser man egentligen vinets färg?

Du har kanske alltid trott att vinets färg var den du ser när du hällt upp det i glaset. Jag menar, man säger ju trots allt att något kan vara ”vinrött” av en anledning, och det är inte så långt ifrån sanningen. Men tydligen så är det inte helt den färgen som du ser när du stirrar på hela glaset som är den riktiga färgen.

Charlie berättade för oss, för att se vinets ”verkliga” färg, så kan du hålla ett helt vanligt papper bakom glaset. Om du tittar riktigt noga på de översta millimetrarna av ytan på vinet så kan du nu urskilja vinets färg, och den skiljer sig faktiskt från vad man föreställer sig. Prova själv när du tar ett glas nästa gång!

Så istället för att bara stirra ner i glaset på samma sätt du alltid gjort, prova att hålla pappret bakom och se vilken färg som vinet faktiskt har. Du kanske rent ut av kan imponera på dina bordsgrannar med dina nyförvärvade vin-kunskaper nästa gång du är ute i svängen.

Det är kanske lite onödigt vetande, men jag tycker att det är kul att kunna lite om mycket snarare än mycket om lite, och jag kan lova dig att jag vid första bästa tillfälle kommer visa upp mina nya kunskaper.

Lär dig att skåla som de gör i Sauze d'Oulx

I Italien kan man verkligen hitta välsmakande viner, och om man är svag för ett riktigt gott glas så har man funnit sin like i Charlie. Hon berättade för oss att hon lämnade England för fjorton år sedan. och bosatte sig i den mysiga byn Sauze d'Olux.

Det som lockade henne hela vägen hit var landets vinkultur… - Snacka om passionerad vin-fantast! Det är precis denna typ av person du vill ha vid bordet vid en vinprovning, en person som är så engagerad och passionerad för det den arbetar med.

Hennes historier var alla fantastiska, och man kan verkligen märka hur mycket hon brinner för ämnet och det kändes inte så konstigt att hon lämnade det land hon själv menade ”hade en total avsaknad av intresse för vin som kostar mer än några pund”.

Charlie’s upplägg för kvällen var kanon. Vår kväll bestod av en meny på fem olika sorters vin (fyllt av kuriosa och historier såklart) tillsammans med en hel undervisning i italiensk vett och etikett. Något som det verkar vara viktigt att man har koll på i Italien… För sitt eget bästa!

Varför kan det nu vara så viktigt att ha fräschat upp sina italienska vett och etikett kunskaper då? Jo, vi fick nämligen alla lära oss att om man säger ”skål” på fel sätt i Italien så får man sju års olycka… I sängen!

- Ett ganska hårt straff.

Men kan man göra det fel? För att säkra om att så många som möjligt ska slippa detta hårda straff så har jag ett litet klipp som kan hjälpa dig. Det kan ju vara att föredra att du lyckas göra det helt riktigt nästa gång du skålar.

Detta var allt som WBSJ hade för denna gång.  Jag hoppas att våra inlägg har varit intressanta och roliga att läsa!

Nortlanders reportrar, Bri och Niklas
från World’s Best Snow Job

Kategorier: Sauze d'Oulx, Restauranger

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen