nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Wagrain: Häng med på skidsafari över 3 berg och 30 kilometer pist

Upplagt av Rune Grumsen den 2015-jul-06 12:00:21

Om du tycker om skön skidåkning på breda pister med panoramautsikt så rekommenderar jag att du följer med oss Nortlanderguider i Wagrain på en skidsafari till Zauchensee.

Denna heldagstur på ungefär 30 kilometer sträcker sig över 3 skidvänliga berg och ger dig möjlighet att åka skidor på olika pister hela dagen!

Kleinarl-sidan av Mooskopf utanför Wagrain.

Kleinarl-sidan av Mooskopf utanför Wagrain.

Skidsafarin börjar i Wagrains grannby

Turen börjar i Kleinarl, vilket är en mysig grannby till Wagrain. Efter två sittliftar så befinner du dig snabbt på toppen av berget Mooskopf med utsikt över Skiamadés snötäckta bergstoppar.

Från Mooskopf kör du förbi Absolut Park vilket är områdets största funpark. Du blickar ner mot våghalsiga snowboardåkare, medan din tur bär vidare mot skidbyn Flachauwinkl...

Även om du inte är världsbäst i pipen så är det trots allt ganska häftigt att se så många duktiga freestylare trots allt ganska häftigt att se så många duktiga åkare hoppa och tricksa på pisten… Eller hur?

I Absolut Park ovar manga duktiga skidakare varje dag.

I Absolut Park övar många duktiga skidåkare varje dag.

Efter en stor laddning av skidåkning på några av Skiamadés bästa röda pister så har du nått fram till Flachauwinkl.

För att komma till liften som tar dig till skidparadiset Zauchensee är det nödvändigt att ta en pendelbuss till den andra sidan av Flachauwinkl. Men det är inga konstigheter! Bussen går var femte minut och resan i sig tar bara tre minuter!

Lifthuset vid Flachauwinkl är inte som ett traditionellt lifthus utan ett nybyggt center med moderna sportaffärer och ett brett urval av bra restauranger.

Från lifthuset så ska du upp med Highliner-liftarna till toppen av Roβkopf, som är berg nummer två på din skidsafari.

Det bästa med Roβkopf är att du har möjlighet att köra väldigt varierad skidåkning då det finns både blå, röda och svarta backar här.

Ät en god lunch på Rauchkopf Hüttes terrass

När du efter lite skön åkning har ankommit till Zauchensee så kan du ta liften upp till toppen av berget Tauernkar. Här hittar Rauchkopf Hütte, som är en av oss guiders favoritställen att luncha.

Inte bara på grund av den goda maten, men också tack vare utsikten och den goda servicen.

En bra grej med Zauchensee är att det är den högst belägna skiddestinationen i Salzburg Sportwelt. Detta innebär för dig att vägen ner till byn har i stort sett alltid kanon snö utan is och sorbet.

Prova på rätten ”Hüttenpfandl”, vilket är butternockerl (typ dumplings) och kyckling i Rauchkopfs hemlagade tomatsås. Den är supergod! Men deras ”Haus Toast” med skinka, gorgonzola, sallad och stekt ägg är inte dum den heller!

Med mat i magen beger du dig vidare och från toppen av Tauernkar går det en skön blå pist ner på andra sidan berget.

Den är kanske inte utmanande för en van skidåkare… Men trots det värd ett åk! Den ligger nämligen helt isolerad från skidområdet så det känns som om du åker igenom ingenmansland i alperna. Det är jättemysigt.

Dock ska du vara inställd på att du kommer att behöva ta en ankarlift för att komma upp på toppen igen.

För att komma tillbaka till Zauchensee så har du två möjligheter. Antingen så kan du ta den blå pisten som lugnt och stilla sicksackar dig ner för berget… Eller så tar du sen svarta pisten som tar fågelvägen från bergets topp till botten!

Tillbaka till Wagrain och en varm Jagatee

Men innan du börjar "dra dig hemåt" mot Wagrain igen så rekommenderar jag att du tar den röda gamla fyramanna-gondolen ”Schwarzwand”.

På grund av gondolens storlek och ålder så kan det gunga till ganska bra när det blåser. Men det är det värt! Den tar dig nämligen upp till ett av de högsta bergen i Skiamadé... Och turen ner till Zauchensee kan sedan köras på den berömda VM-pisten.

Schwarzwand-liften vid Zauchensee.

Schwarzwand-liften vid Zauchensee.

Vägen tillbaka till Kleinarl föregår på den motsatta sidan av de berg som du kört på tidigare idag. Så det är alltså inte nödvändigt att köra samma backar två gånger!

Slutligen tar du sedan bussen tillbaka till Wagrain från Kleinarl…

Efter denna långa dag med en fartfylld skidsafari har du gjort dig förtjänt av lite lugn afterski. Kanske framför den öppna spisen på det mysiga stället Jägerstüberl?

På Jagastüberl kan du bland annat få den bästa ”Jagatee” (ungefär som glögg) i Wagrain här. Men de har såklart också en massa annat gott på menyn!

Jag hoppas att vi ses i Wagrain!

Rune Grumsen
Nortlanderguide i Wagrain 2014/15

Kategorier: Wagrain

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen