nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Sauze d'Oulx i alperna - ett paradis på jorden

Upplagt av Fredrik Christofferson den 2015-mar-26 15:53:41

Hur spenderar du bäst en dag i italienska alperna och Sauze d’Oulx? Det är frågan jag vill försöka besvara med detta blogginlägg.

Man kan inte undanhålla det faktum att bara levernet i Sauze d’Oulx är något helt otroligt och extraordinärt...

Vi ställer oss frågan: Hur är det möjligt att överleva utan utsikten över bergen från bykärnan där solen gassar ner på L’Assiettas uteservering? - Det vet vi inte.

En dag i Sauze d’Oulx börjar i byn

En morgon i Sauze d’Oulx är ingen annan lik. Varje dag förundras jag över hur livet fortgår när man omges av en sådan naturlig skönhet som finns här. Bergen omsluter byn och solen ger den liv.

Promenaden upp till Clotes-liften i centrum av byn omgärdas av glada tillrop både från turister och lokala. Många har gått upp tidigt för att få lov att vara de första att känna på den nyfallna snön.

Sauze d’Oulx som fullkomligt flodar av livsnjuteri i alla dess former bjuder in till en dans som vi sent vill glomma.Sauze d’Oulx som fullkomligt flödar av livsnjuteri i alla dess former bjuder in till en dans som vi sent vill glömma.

När vi väl kommit upp i bergen så kan man stanna upp och beundra naturen igen. Det är ren och skär njutning att kunna se hur solen stiger över bergskammen. Den kalla vinden som blir nu bortglömd och solen börjar sakta värma upp mitt ansikte.

Ljudet av nypistad snö mot skidorna är obeskrivligt. Du vet säkert precis hur det låter om du tänker efter... Varje stund i pisten återupplevs dessutom i liften där vi avundsjuka blickar ner mot de andra som glider fram över gnistrande snö.

När klockan slår elva är det dags för en varm choklad med grädde. Vi sätter oss i solskenet ovanför Sportinialiften.

Här kan vi blicka ut över alpernas massiva siluett i solskenet samtidigt som sockret från en varm, trögflytande choklad får ens hjärna att arbeta lite snabbare under ett par njutningsfulla minuter.

Med ny energi i kroppen fortsätter dagen på de massiva berg som omger byarna Sauze d’Oulx, Sansicario och Sestriere.

Man kan se glöden i ögonen på de turister som inte önskar annat än att få stanna bara två dagar till för att njuta av den underbara naturen och allt vad berget kan bjuda på.

En härlig skiddag följs av avslappnad afterski

Vi kan inte få nog av åkningen och redan planera att vi under morgondagen ska ta oss till Montegenévre som ligger cirka två timmar bort, skidvägen.

Langs farden tillbaka till lagenheten hor vi ljudet stromma ut fran Paddy’s, en lokal irlandsk pub dar Wayne, en trubadur fran England paminner oss om att musik gor sig bast levande.

Här finns det alltid möjligheter för nya äventyr till den som vill lapa i sig det bästa från alperna...

Efter en obeskrivlig dag i backen på ca 6-7 timmar, så är det när klockan slår fyra dags att låta smaklökarna få sitt i form av nytappad öl och varmt vin på vår lokala bar Village Café.

Här kan man njuta av varandras sällskap och lyssna på en blandning av musik du bara hör i italienska alperna.

Längs vägen tillbaka till lägenheten kan man höra ljudet strömma ut från Paddy’s, en lokal irländsk pub där Wayne, en trubadur från England påminner oss om att musik gör sig bäst levande.

Varför inte ta in ett par Bombardinos och låta glädjeruset ta över?

Kvällen avrundas med en limoncello

När vi kommer hem är tröttheten obeskrivlig och sängen inbjudande… Men en kort powernap är tillräckligt och vi gör oss klara för kvällen där vinet och maten gör sitt för att väcka oss till liv igen.

Vi beger oss till restaurangen L’Ortiche. Här väntas en afton i glada vänners lag blandat med mustiga viner och himmelskt god mat.

Kombinationen av en god pasta, kott av toppkvalité och de lokala Piemontevinet gor kvallen till en solklar succé.

Kombinationen av en god pasta, kött av toppkvalité och de lokala Piemontevinet gör kvällen till en solklar succé.

Vi avrundar kvällen med en Black Forest Gateaux. Och för att behålla lite mystik tänker jag låta er ta reda på vad det är på egen hand när i kommer hit.

Avslutningsvis tar vi en iskall limoncello som gör oss redo för en god natts sömn, för imorgon väntar en ny dag i detta paradis på jorden.

Vill du göra mig sällskap i Sauze d’Oulx?

 

 

Fredrik Christofferson
Nortlander-guide i Sauze d’Oulx 2014/15

Kategorier: Sauze d'Oulx

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen