Alla nybörjares stora fråga... Vad ska man ha på sig i backen?
Det är inte lätt att veta vilka skidkläder som är rätt eller fel. Inte förrän du märker att du är blöt om rumpan eller kall om fötterna!
Därför vill jag såklart hjälpa dig med detta… Jag vet nämligen själv hur kall jag kände mig i en stor ( och genomvåt) hoodtröja när jag träffade folk som åkte skidor ”på riktigt” för ett par år sedan.
Och om du är en av dem som åker skidor ”på riktigt” (alltså ofta och bra), så har du kanske redan ett grymt set med skidkläder. Eller?
Kanon! Du ser säkert jättebra ut i dem! Men innan du slutar läsa så vill jag bara kolla en sak med dig - Är du varm och torr hela dagen?
Om inte, så kan detta inlägg faktiskt vara till nytta för dig också!
För nu tänkte jag dyka ner i djungeln av skidkläder för att ta reda på det som du behöver ha på dig för att vara snygg, varm och torr under hela dagen i pisten – och på afterskin!
Du kan även hoppa in på Nortlanders skidshop och hitta dina nya skidkläder.
Vad ska du tänka på när du köper skidkläder?
Nya och häftiga detaljer varje år. Coola detaljer, saker, gadjets och andra finesser i skidkläderna som får dig att tänka över hur du kunde leva utan dem...
Men du behöver inte vara Ole Bramserud i Sällskapsresan med radio i skidjackan och termometer i stavarna (för snö-temperatur) för att vara rätt klädd i backen...
Det är faktiskt relativt få saker som du behöver tänka på när du ska göra ditt val av ”bra skidkläder”.
Skidkläder är det man byter mest vilket framförallt har att göra med färg, form och design. Och trender för den delen!
Så när det kommer till tycke och smak så är valet såklart bara ditt... Men där jag däremot vill föreslå att du följer mina råd är när det kommer till vilka olika typer av plagg som du ska köpa.
En god punkt är att det är inte den jättestora och tjocka dunjackan som håller dig varm utan det är den gamla goda lager-på-lager principen.
It’s all about that base
Det hela börjar med ett kanon-inköp när det kommer till baslagret och ditt underställ! Ditt underställs uppgift är nämligen att hålla dig torr men inte nödvändigtvis varm.
Det understället gör är att det dels stöter bort fukt som kommer utifrån men också absorberar den fukt (generellt svett) som uppstår bort från din hud.
Ett bra tips för att få ut det mesta från ditt underställ är att tänka på tjocklek, typ och material.
Ett tunt lager rekommenderas för skidåkning så att du snabbt blir varm i kläderna efter en stund i backen.
I förhållande till underställsbyxor används fullängdsbyxor generellt sett i kallare väder för att få maximal värme. Ett par ¾ byxor används oftast för då slipper man att kavla upp byxbenen ovanför pjäxkanten vilket gör att understället i pjäxorna inte blir knöligt och obekvämt.Bland alla olika typer och kombinationer kan du alltså både välja mellan kort-, lång- eller 3/4-längd på armar och ben...
Men du kan också välja om du ska ha ett tvådelat underställs set eller en one-pice... Det sistnämnda är av naturliga själ det allra varmaste!
Du vill väl både känna dig torr och fräsch i dina skidkläder?
Allra vanligast är att underställen är gjort av syntetiska material såsom polyester men också av naturlig ull eller bambu.
Så nu står du i ett vägval: De naturliga materialen är nämligen inte lika bra på att hålla dig torr som de syntetiska… Men! De börjar inte lukta illa lika snabbt heller!
Om du har ett underställ i ull så kan du i stort sätt ha det på hela veckan utan att stinka.
En lösning är snabbtvättsprogrammet (det torkar ju snabbt ändå). På så vis kan du prioritera att hålla dig helt snustorr utan att kompromissa med kvaliteten!
Hittade du inspiration för ett nytt underställ till nästa skidresa? Spana in Nortlanders egna skidshop och utbudet av underställ.
Fem tunna lager är mer än ett tjockt lager
Håller du dig torr så håller du dig också ganska varm... För det som gör dig riktigt kall är just blöta kläder mot huden.
Men i och med att du redan har köpt ett underställ (av valfritt material) så är du torr och därmed delvis varm.
Nu är det dags att packa in dig med lite annat gott! Hellre ta flera tunna lager än ett tjockt. Du vill nämligen få massa luft emellan för luften fungerar som utmärkt isolering.
Ett litet tips är att ha ett extra lager med i ryggsäcken som man kan ta på sig vid pauser eller om vädret plötsligt slår om vilket det ofta kan göra i bergen.Detta kanske du känner igen från mitt tidigare inlägg om skidutrustning när jag snackade om att du bara skulle ha ett par strumpor på. Precis samma princip är det här. Du vill ha lite luft som kör runt och håller dig varm!
Förutom att det håller dig varm så är det också mer bekvämt att röra sig i (för du kan ta av och på lager efter värme och väder) men du känner dig helt säkert snyggare i solen på afterskin i en tunn tröja över understället än en klumpig munkjacka!
Du får lov att välja precis vad du vill när det kommer till dessa mellan-lager. Men de riktigt bra grejerna är de som har funnits med från starten. Alltså tunna ull tröjor och en gammal hederlig fleecetröja.
Hitta flera härliga mellanlager på Nortlanders egna skidshop.
Materialet du ska se upp för!
Blir du kall trots en massa lager? Då är det med stor sannolikhet bomullen som är tjuven i dramat. Bomulls-tröjor smyger sig nämligen in bland dina skidkläder med löften om att du ska vara snygg på afterskin och lockar med sina fina färger och tryck.
Men så sviker de dig när du minst anar det. Bomull drar åt sig vatten som en tvättsvamp och blir istället det kalla elementet som förstör för alla de andra lagren du så fint har valt ut.
Se det för vad det är, ett misstag, en engångsgrej och dumpa bomullen – du och dina skidkläder är för bra för den!
Förresten det är inte så att jag har glömt bort dina ben! Men om du har understället som jag tipsade om så räcker det i stort sätt alltid med dem och ett par skidbyxor ovanpå…
Toppa med byxor och jacka
Slutligen ska du toppa din skidoutfit med ett ytterlager. Det yttersta lagret är skidbyxor och skidjacka som bör vara vind- och vattentätt, samt ha en viss andningsförmåga för att transportera fukt vidare från de undre lagren.
När det kommer till material så är Gore Tex materialens Rolls Royce. Men det är egentligen bara de som åker skidor riktigt ofta, på avancerad nivå, som verkligen bör köpa skidkläder av detta material.
Det som vi dödliga ska tänka på när vi köper det översta lagret handlar mer om funktioner och egenskaper som kan vara bra att ha.
Dina skidkläder ska vara vattentäta och kunna andas. Men du behöver inte överdriva med höga nummer för att du inte vet vad det handlar om... Nedan får du därför en snabb inblick av vad allt betyder!
Vad tusan betyder alla nummer?
Till att börja med... Skidkläders vattentäthet beskrivs med ett nummer i millimeter. Skidklädernas andningsförmåga beskrivs i sin tur med ett nummer i gram.
Vattentätheten testas genom att ett fyrkantigt rör på ca 3x3 cm placeras på materialet och fylls med vatten.
Om röret kan fyllas med 5.000 mm vatten innan det börjar läcka igenom så har plagget en vattenpelare på 5.000 mm. Summa summarum, ju mer vatten som kan hällas i röret utan läckage, desto mer vattentätt är det!
Andningsförmågan hos dina skidkläder handlar mer om hur många gram vattenånga som kan transporteras genom en kvadratmeter av materialet från insidan till utsidan på 24h.
Om ett material har 10k (alltså 10.000 gram så var det så pass mycket som kunde transporteras på ett dygn. Och här gäller samma princip - ju högre nummer, desto bättre andningsförmåga har plagget!
Du behöver alltså inte köpa mer avancerad och därmed oftast dyrare skidkläder än du kommer att ha användning för.
Skidkläder med en vattentäthets-gradering mellan 5.000 - 10.000 mm är alldeles lagom till de som åker skidor under hela dagen i lite blandat väder.
Detsamma gäller andningsförmågan… 5.000-8.000 gram räcker om du bara kör vanligt. Alltså att du tar liften upp för backarna och hajkar inte upp. Att ta av dig jackan då och då när du pausar skadar heller inte!
När det kommer till häftiga färger i alla möjliga kombinationer så är det såklart många som vill ha det som är ”inne” just nu eller kanske en färg och design de helt enkelt tycker är snygg.
Jag har sagt det förr och säger det igen: det är just på skidkläder du lägger mest pengar - för du byter ut allt rätt så ofta…
Så det är kanske en bra idé att satsa på något i en användbar och lättmatchad färg. Åtminstone på ett av plaggen?
Det känns kanske mer bekvämt och low-key om det är en jacka som du också kommer att kunna ha på när du gör andra saker under din skidsemester.
Några funktioner som är värda att kolla om skidjackan har:
- En ficka på nedre vänsterarmen till elektroniskt liftkort (otroligt smidigt)
- Muddar i lycra som du drar över tummarna så du håller snö ute från jackans öppning runt handleden
- En hög krage att knäppa om det skulle bli blåsigt och kanske olika dragkedje öppningar under armarna och på benen som ”ventilerar” på en varm och solig dag.
Ska skidgarderoben uppdateras med ett nytt ytterlager? Nortlanders skidshop har ett brett sortiment av skidjackor , skidbyxor och andra vinterkläder.
Vad händer och fötter?
Hur du väljer hjälm och goggles har jag redan berättat här. Men jag tänkte bara avslutningsvis se till att du får rätt handskar och strumpor på också!
Gamla, goda Hestra är ett säkert kort när det kommer till handskar, men om du inte åker skidor så ofta så kan du helt klart komma undan med en budgetvariant. Du hittar flera olika varianter av skidhandskar i Nortlanders skidshop.
Oavsett vantar, ta inte av dem när du är i liften, de ”fryser” jättesnabbt och blir aldrig lika varma och goda under resten av den skiddagen. Det fick jag lära mig den hårda vägen.
Flera par stumpor är ett big no-no. Detsamma gäller ett par tjockare strumpor. Du skall köpa ett par riktiga skidstrumpor. Jag kan faktiskt inte förstå hur jag kunde leva utan mina…
De är vadderade på rätt ställen och tunnare på andra, just för att se till att din fot får rätt stöd och tillräckligt utrymme – på samma gång! Detta ger i sin tur bättre blodcirkulation och därmed varmare fossingar!
Riktiga skidstrumpor transporterar bort fukten och då håller dina fötter sig automatiskt varmare! Och har fötterna det bra, så blir det en bra dag i backen.
Men ibland går det inte att undgå att få skavsår känns det som! Detta kan bero på att något sitter för löst i utrustningen men om det inte är fallet så ligger problemet oftast i strumporna!
Kolla på ett par av dina skidstrumpor som inte är helt ovadderade så kommer du känna att det är två lager som rör sig mot varandra om man gnider de mellan fingrarna. Detta skapar mycket mer friktion än endast ett lager som det är i en tunnare strumpa som inte ger alls lika mycket skavsår.
Spana in utbudet av skidstrumpor i Nortlanders skidshop och hitta dina nya favoriter som håller fötter och tår varma på nästa skidresa.
Det var det som jag hade om skidkläder! Jag hoppas att denna guide kunde hjälpa dig att hitta det som passar dig i vinter.
Till dina skidkläder så behöver du naturligtvis lite skidutrustning och om du behöver hjälp med detta så kan du hitta det här, eller hoppa in på Nortlanders skidshop.
Vi ses i vinter, ni hittar mig på snowboard i en snygg, varm, torr, röd jacka!
Nortlander Content Marketing Manager
Läs liknande inlägg
- Blacksnow – Butiken som gör det lilla extra för kunden
- Skidutrustning: Så väljer du rätt och undviker klassiska fällor