nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Skidkläder: Detta ska du ha på dig på din skidsemester

Upplagt av Anna Knutsson den 2015-jul-27 12:00:32

Alla nybörjares stora fråga... Vad ska man ha på sig i backen?

Det är inte lätt att veta vilka skidkläder som är rätt eller fel, förrän du märker att du är blöt om rumpan eller kall om fötterna!

Därför vill jag såklart hjälpa dig med detta… Jag vet nämligen själv hur kall jag kände mig i en stor ( och genomvåt) hoodtröja när jag träffade folk som åkte skidor ”på riktigt” för ett par år sedan.

Och om du är en av dem som åker skidor ”på riktigt” (alltså ofta och bra), så har du kanske redan ett grymt set med skidkläder. Eller?

Kanon! Du ser säkert jättebra ut i dem! Men innan du slutar läsa så vill jag bara kolla en sak med dig… Är du varm och torr hela dagen?

Om inte, så kan detta inlägg faktiskt vara till nytta för dig också!

För nu tänkte jag dyka ner i djungeln av skidkläder för att ta reda på det som du behöver ha på dig för att vara snygg, varm och torr under hela dagen i pisten – och på afterskin!

Profferne-ved-hvordan-du-holder-dig-tør-1

Om du har rätt skidkläder så fryser du inte i alperna!

Vad skall du tänka på när du köper skidkläder?

Nya, häftiga detaljer varje år. Saker, gadjets och finesser i skidkläderna som får dig att tänka över hur du kunde leva utan dem...

Men du behöver inte vara Ole Bramserud och ha radio i skidjackan och termometer i stavarna (för snö-temperatur), för att vara rätt klädd i backen...

Det är faktiskt relativt få saker du behöver tänka på när du ska göra ditt val av ”bra skidkläder”.

Skidkläder är det man byter mest, vilket framförallt har att göra med färg, form och design. Och trender för den delen!

Så när det kommer till tycke och smak så är valet såklart bara ditt... Men där jag däremot vill föreslå att du följer mina råd, är när det kommer till vilka typer plagg du ska köpa.

Johan Storm från Skistore i Göteborg har ännu en gång, med sina visa ord hjälpt mig att hjälpa er.

Och något som vi båda två är helt eniga i, är att det inte är en stor dunjacka som håller dig varm i backen – utan det gamla hederliga lager-på-lager systemet!

It’s all about that base

Det hela börjar med ett kanon-inköp när det kommer till baslagret! Ditt underställs uppgift är nämligen att hålla dig torr, men inte nödvändigtvis varm.

Det understället gör, är att dels stöta bort fukt som kommer utifrån, men också absorbera den fukt (generellt sätt svett), som uppstår, bort från din hud.

För att få det mesta ut av ditt underställ ska du enligt Johan på Skistore ta hänsyn till både tjocklek, typ och material.

Det tunna lagret är till att rekommendera för skidåkning så du snabbt blir varm i kläderna efter en stund i backen. Gällande typer så har Johan dessutom ett tips när du ska välja vilken typ av underställsbyxor du ska ha när du åker skidor:

Fullängdsbyxor används generellt sätt i kallare väder där man vill ha maximal värme. 3/4 byxor används oftast för att slippa att kavla upp byxbenen ovanför pjäxkanten, underställ i pjäxorna blir knöligt och obekvämt.

Bland alla olika typer och kombinationer kan du alltså både välja mellan kort, lång eller 3/4 längder på armar och ben...

Men också om du ska ha ett tvådelat underställs set, eller ett one-pice... Det sistnämnda är av naturliga själ det allra varmaste!

Du vill val bade kanna dig torr och frasch i dina skidkläder?Du vill väl både känna dig torr och fräsch i dina skidkläder?

Allra vanligast är att underställen är gjort av syntetiska material som polyester, men också den naturliga ullen eller bambun.

Så nu står du i ett vägval... De naturliga materialen är nämligen inte lika bra på att hålla dig torr som de syntetiska… Men! De börjar inte lukta illa lika snabbt heller!

Om du har ett underställ i ull så kan du i stort sätt ha det på hela veckan utan att stinka.

En lösning är snabbtvättsprogrammet (det torkar ju snabbt ändå). På så vis kan du prioritera att hålla dig helt snustorr utan att kompromissa med kvaliteten!

Fem tunna lager är mer än ett tjockt lager

Håller du dig torr, så håller du dig också ganska varm... För det som gör dig riktigt kall är just våta kläder mot huden.

Men i och med att du redan har köpt ett underställ (av valfritt material) så är du torr och därmed delvis varm.

Nu är det dags att packa in dig med lite annat gott! Hellre ta flera tunna lager än ett tjockt. Du vill nämligen få massa luft emellan. För luften fungerar som utmärkt isolering. Johan tipsar att,

Ofta är det skönt att ha ett förstärkninglager med sig i ryggsäcken som man kan dra på sig om man stannar till för lunch, eller om vädret slår om plötsligt som det ofta gör i bergen.

Detta kanske du känner igen från mitt tidigare inlägg om skidutrustning när jag snackade om att du bara skulle ha ett par strumpor på. Precis samma princip här. Du vill ha lite luft som kör runt och håller dig varm!

Hold-kulden-ude

Förutom att det håller dig varm så är det också mer bekvämt att röra sig i (för du kan ta av och på lager efter värme och väder) men du känner dig helt säkert snyggare i solen på afterskin i en tunn tröja över understället än en klumpig munkjacka!

Du får lov att välja precis vad du vill när det kommer till dessa mellan-lager. Men, de riktigt bra grejerna är de som har funnits med från starten. Alltså tunna ull tröjor och en gammal hederlig fleecetröja.

Materialet du ska se upp för!

Blir du kall trots en massa lager? Då är det med stor sannolikhet bomullen som är tjuven i dramat. Bomulls-tröjor smyger sig nämligen in bland dina skidkläder med löften om att du ska vara snygg på afterskin och lockar med sina fina färger och tryck.

Men så sviker de dig när du minst anar det. Bomull drar åt sig vatten som en tvättsvamp och blir istället det kalla elementet som förstör för alla de andra lagren du så fint har valt ut.

Se det för vad det är, ett misstag, en engångsgrej och dumpa bomullen – du och dina skidkläder är för bra för den!

Förresten, det är inte så att jag har glömt bort dina ben! Men om du har understället som jag tipsade om, så räcker det i stort sätt alltid med dem och ett par skidbyxor ovanpå…

Toppa med byxor och jacka

Slutligen ska du toppa din skidoutfit ett ytterlager. Johan från Skistore berättar att,

Ytterlagret är byxor och jacka som är bör vara vind och vattentätt och ha en viss andningsförmåga för att transportera fukt vidare från de undre lagren.

När det kommer till material så är Gore Tex materialens Rolls Royce. Men det är egentligen bara de som åker skidor riktigt ofta, på avancerad nivå, som verkligen bör köpa skidkläder av detta material.

Det som vi dödliga skall tänka på när vi köper det översta lagret handlar mer om funktioner och egenskaper som kan vara bra att ha.

Dina skidkläder ska vara vattentäta och andas. Men du behöver inte överdriva med höga nummer för att du inte vet vad det handlar om... Nedan får du därför en snabb inblick av vad allt betyder!

Vad tusan betyder alla nummer?

Till att börja med... Skidkläders vattentäthet beskrivs med ett nummer i millimeter. Skidklädernas andningsförmåga beskrivs i sin tur ett nummer i gram.

Vattentätheten testas genom att ett fyrkantigt rör på ca 3x3 cm placeras på materialet och fylls med vatten.

Om röret kan fyllas med 5,000 mm vatten innan det börjar läcka igenom så har plagget en vattenpelare på 5,000 mm. Summa sumarum, desto mer vatten som kan hällas i röret utan läckade, desto mer vattentätt är det!

Andningsförmågan hos dina skidkläder handlar mer om hur många grams vattenånga som kan transporteras genom en kvadratmeter av materialet från insidan till utsidan på 24h.

Om ett material har 10k (alltså 10,000 gram så var det så pass mycket som kunde transporteras på ett dygn. Och här gäller samma princip - ju högre nummer, desto bättre andningsförmåga har plagget!

Du behöver alltså inte köpa mer avancerad, och därmed dyrare skidkläder än du kommer ha användning för.

Skidkläder med en vattentäthets-gradering mellan 5,000 - 10,000 mm är alldeles lagom till de som åker skidor under hela dagen i lite blandat väder.

Detsamma gäller andningsförmågan… 5,000-8,000 gram räcker om du bara kör vanligt. Alltså att du tar liften upp för backarna och hajkar inte upp. Att ta av dig jackan då och då när du pausar skadar heller inte!

När det kommer till häftiga färger i alla möjliga kombinationer så är det såklart många som vill ha det som är ”inne” just nu eller kanske en färg och design de helt enkelt tycker är snygg.

Jag har sagt det förr (länk) och säger det igen: det är just på skidkläder du lägger mest pengar  - för du byter ut allt så ofta…

Så det är kanske en bra idé att satsa på något i en användbar och lättmatchad färg. Åtminstone på ett av plaggen?

Det känns kanske mer bekvämt och low-key om det är en jacka som du också kommer ha på när du gör andra saker under din skidsemester.

Några funktioner som är värda att kolla om skidjackan har:

  • En ficka på nedre vänsterarmen till elektroniskt liftkort (otroligt smidigt)
  • Muddar i lycra som du drar över tummarna så du håller snö ute från jackans öppning runt handleden
  • En hög krage att knäppa om det skulle bli blåsigt och kanske olika dragkedje öppningar under armarna och på benen som ”ventilerar” på en varm och solig dag.

Vad händer och fötter?

Hur du väljer hjälm och goggles har jag redan berättat här (länk). Men jag tänkte bara avslutningsvis se till att du får rätt handskar och strumpor på också!

Gamla, goda Hestra är ett säkert kort när det kommer till handskar, men om du inte åker skidor så ofta så kan du helt klart komma undan med en budgetvariant.

Oavsett vantar, ta inte av dem när du är i liften, de ”fryser” jättesnabbt och blir aldrig lika varma och goda under resten av den skiddagen. Det fick jag lära mig den hårda vägen.

Flera par stumpor är ett big no-no. Detsamma gäller ett par tjockare strumpor. Du skall köpa ett par riktiga skidstrumpor. Jag kan faktiskt inte förstå hur jag kunde leva utan mina…

De är vadderade på rätt ställen och tunnare på andra, just för att se till att din fot får rätt stöd och tillräckligt utrymme – på samma gång! Detta ger i sin tur bättre blodcirkulation och därmed varmare fossingar!

Riktiga skidstrumpor som tex. Falke (som jag har själv), transporterar bort fukten och då håller dina fötter sig automatiskt varmare! Och har fötterna det bra, så blir det en bra dag i backen.

Men ibland går det inte att undgå att få skavsår känns det som! Johan berättar att detta i stort sätt alltid beror på att något sitter för löst i utrustningen... Men om det inte är detta så ligger problemet ofta i strumporna!

Kolla på ett par av dina skidstrumpor som inte är helt ovadderade så kommer du känna att det är två lager som rör sig mot varandra om man gnider de mellan fingrarna. Detta skapar mycket mer friktion är endast ett lager som det är i en tunnare strumpa som inte ger alls lika mycket skavsår.

Det var det som jag hade om skidkläder! Jag hoppas att denna guide kunde hjälpa dig att hitta det som passar dig i vinter.

Till dina skidkläder så behöver du naturligtvis lite skidutrustning och om du behöver hjälp med detta så kan du hitta det här (länk).

Vi ses i vinter, ni hittar mig på snowboard i en snygg, varm, torr, röd jacka!

Anna Knutsson
Nortlander Content Marketing Manager

Läs liknande inlägg

 

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen